تفاوت چیلر جذبی و تراکمی چیست؟

تفاوت چیلر جذبی و تراکمی

یکی از مهم‌ترین چالش‌های راه ‌اندازی سیستم تهویه‌ مطبوع، خرید تجهیزات خنک کننده است. چیلر مهم‌ترین دستگاهی است که برای تهویه‌ مطبوع و تأمین برودت صنعتی استفاده می‌شود. این دستگاه از نظر سیکل کاری دارای دو مدل جذبی و تراکمی است. با توجه به نقش مهم نوع چیلر در کیفیت عملکرد سیستم تهویه‌ مطبوع، دانستن تفاوت چیلر جذبی و تراکمی در انتخاب بهتر و راه اندازی یک سیستم تهویه قوی و بهینه کمک کننده خواهد بود.

اگر شما هم بین انتخاب چیلر جذبی و چیلر تراکمی مردد هستید یا نمی‌دانید کدامیک از نظر مصرف انرژی، قیمت، عملکرد و… برای راه اندازی سیستم مورد نظرتان مناسب است، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید. در این مقاله با مقایسه چیلر جذبی و تراکمی، به شما کمک می‌کنیم تا بهترین انتخاب را داشته ‌باشید.

تفاوت چیلر جذبی و تراکمی از نظر ساختار و سیکل کاری

اولین و مهم‌ترین تفاوت چیلر جذبی و تراکمی که می‌خواهیم بررسی کنیم، ساختار و سیکل کاری است. چیلر جذبی متشکل از ژنراتور، کندانسور، اواپراتور، ابزوربر یا جاذب است. چیلر تراکمی دارای چهار قسمت اصلی کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و اکسپنشن ولو است. تفاوت این دو دستگاه باعث شده است که سیکل کاری چیلر جذبی و تراکمی با هم تفاوت اساسی داشته باشند.

چیلرهای جذبی دارای ژنراتور از نوع سوخت فسیلی هستند و در نتیجه سیکل کاری طولانی‌تری دارند. اما چیلرهای تراکمی از کمپرسور و انرژی برق استفاده می‌کنند که با سرعت و قدرت بیشتری مبرد را متراکم می‌کند. در نتیجه هوای مطبوع با کمترین مصرف انرژی و بالاترین کیفیت تولید می‌شود. چیلرهای تراکمی آبگین تهویه طوری طراحی‌ شده‌اند که بالاترین کارایی را در کاربردهای خانگی و صنعتی دارند.

مطالعه مقاله
مشاوره خرید چیلر

مقایسه مصرف انرژی در چیلرهای تراکمی و جذبی

دومین فرق چیلر جذبی و تراکمی در میزان مصرف انرژی و راندمان نهایی این دو دستگاه است. همان طور که در بخش قبلی توضیح دادیم، منبع تأمین انرژی چیلرهای جذبی، سوخت فسیلی (گاز شهری یا گازوئیل) است. اما منبع انرژی چیلرهای تراکمی برق شهری است. به ‌علاوه اینکه بسته به نوع چیلر تراکمی از آب‌ خنک یا فن‌های خنک کننده برای خنک کاری مبرد داغ داخل کندانسور دستگاه استفاده می‌کنند.

در ظاهر مصرف انرژی چیلر جذبی پایین‌تر از چیلر تراکمی است. چون هزینه گاز شهری از برق و آب کمتر است. ولی راندمان نهایی آنها با دلیل تفاوت منبع تأمین انرژی، اختلاف چشمگیری دارد. راندمان چیلرهای تراکمی برای خنک سازی آب بالا است و طبیعتاً هزینه مصرف انرژی بالاتری دارند، ولی در مقایسه با چیلرهای جذبی راندمان نهایی آنها عالی و به صرفه است.

تفاوت چیلر جذبی و تراکمی از نظر راندمان و ضریب عملکرد

راندمان و ضریب عملکرد دستگاه‌ها شاخص دیگری است که نقش مهمی در انتخاب یک چیلر بهینه دارد. راندمان چیلرها براساس ضریب عملکرد یا COP آنها اندازه گیری می‌شود. COP یک عدد بدون واحد و حاصل تقسیم میزان گرمایی که چیلر از محیط می‌گیرد، بر مقدار کار انجام شده توسط دستگاه است. هر چقدر ضریب عملکرد یک چیلر بالاتر باشد، راندمان بیشتری دارد.

مقدار COP در چیلرهای جذبی بین 0.5 تا 1.2 است. اما در مورد چیلرهای تراکمی به ‌دلیل استفاده از کمپرسور، این رقم بین 2 تا 8 است. در دو دستگاه چیلر تراکمی و چیلر جذبی با ظرفیت یکسان، چیلر تراکمی ضریب عملکرد و راندمان بسیار بالاتری دارد.

فرق چیلر جذبی و تراکمی از نظر طول عمر مفید

تفاوت طول عمر چیلرهای تراکمی و جذبی را هم نباید فراموش کنیم. چیلرهای جذبی و چیلرهای تراکمی آب ‌خنک، هر دو از جریان آب برای خنک کردن محیط استفاده می‌کنند. گردش آب و لیتیوم بروماید در دستگاه چیلر جذبی باعث ته نشت رسوبات ناشی از آب، خوردگی قطعات و در نهایت کاهش عمر مفید تجهیزات داخلی چیلر می‌شود.

در مورد چیلرهای تراکمی آب ‌خنک هم گردش آب‌، تجهیزات چیلر را در معرض خوردگی و آسیب قرار می‌دهد. این موضوع روی افت راندمان هر دو دستگاه تأثیر منفی دارد. تنها در مورد چیلر تراکمی هوا خنک، طول عمر مفید دستگاه بالاتر است. چون قطعات داخلی دستگاه با آب یا مایعات خورنده تماس ندارند.

مطالعه مقاله
سردخانه چیست؟ | انواع سردخانه

تفاوت وزن و نحوه نصب چیلر تراکمی و جذبی

موضوع بعدی که در بحث تفاوت چیلر جذبی و تراکمی مطرح می‌شود، ابعاد و وزن این دستگاه‌ها است. به ‌طور کلی تجهیزات داخلی چیلرهای جذبی نسبت به چیلرهای تراکمی ابعاد بزرگ‌تری دارند و حتی ارتفاع آنها بیشتر است. به همین دلیل به بسترسازی سنگین برای استقرار دستگاه و فضای بیشتر برای نصب و راه اندازی نیاز دارند. در واقع فضای استاندارد و ایده آل برای نصب چیلرهای جذبی، فضای موتورخانه است.

اما در ظرفیت یکسان، وزن و ابعاد چیلرهای تراکمی تقریباً یک دوم چیلرهای جذبی است و به فضای کمتری برای نصب نیاز دارند. چیلرهای آب ‌خنک در موتورخانه نصب می‌شوند و یک برج خنک کننده در پشت بام دارند. چیلرهای هوا خنک نیاز به نصب در موتورخانه ندارند و باید در فضای باز پشت بام نصب شوند. در مجموع فضایی که هر دو مدل اشغال می‌کنند، 50 درصد کمتر از چیلرهای جذبی است.

تفاوت هزینه تعمیرات و نگهداری چیلرهای جذبی و تراکمی

با در نظر گرفتن ظرفیت یکسان، وزن چیلرهای جذبی در مقایسه با چیلرهای تراکمی بیشتر و نصب آنها سخت‌تر است. در واقع چیلرهای جذبی به فضای بیشتری برای نصب نیاز دارند، به همین دلیل، معمولاً آنها را در موتورخانه نصب می‌کنند. اما چیلرهای تراکمی وزن سبک‌تری دارند، تقریبا یک دوم چیلرهای جذبی!

در نتیجه می‌توان آنها را خیلی راحت و سریع نصب کرد. یکی از دلایلی که چیلرهای تراکمی را در پشت بام برج‌های مسکونی و اداری نصب می‌کنند، همین موضوع است. چیلرهای هوا خنک فضای کمی اشغال می‌کنند و به‌ دلیل ارتفاع کوتاه‌تر و وزن نسبتاً سبک‌تر در مقایسه با چیلرهای جذبی گزینه بهتری برای برج‌ها و مجتمع‌های مسکونی هستند.

تفاوت چیلر جذبی و تراکمی از نظر قیمت

آخرین تفاوت چیلر جذبی و تراکمی که اتفاقاً نقش مهمی در انتخاب شما دارد، قیمت است. قیمت انواع چیلر جذبی و تراکمی با توجه به مدل و ظرفیت دستگاه متفاوت است. ولی با در نظر گرفتن ظرفیت برابر، قیمت تمام شده چیلر جذبی بالاتر از قیمت چیلر تراکمی است.

مطالعه مقاله
سردخانه زیر صفر چیست | انواع سردخانه زیر صفری

علت این تفاوت قیمت به مدل دستگاه‌ها بر می‌گردد. چیلرهای جذبی دارای دو مدل شعله مستقیم و شعله غیرمستقیم هستند و چیلرهای تراکمی در دو مدل هوا خنک و آب‌ خنک طراحی شده‌اند. تفاوت در قیمت قطعات داخلی و هزینه‌های ساخت چیلر جذبی و تراکمی گاهی تا 50 درصد است.

بالاخره چیلر جذبی بخریم یا چیلر تراکمی؟

در این مقاله تفاوت چیلر جذبی و تراکمی را بررسی کردیم. در مجموع، اگر به ‌دنبال راندمان بالا، مصرف انرژی بهینه، قیمت مناسب و هزینه‌های تعمیر و نگهداری اقتصادی هستید، خرید چیلر صنعتی تراکمی بهترین انتخاب است. چون چیلرهای جذبی به‌ دلیل ظرفیت پایین و مصرف انرژی بالا و هزینه نگهداری بسیار بالا نمی‌توانند گزینه مناسبی باشند.

ولی با توجه به اینکه در انتخاب چیلر باید شرایط پروژه را هم در نظر گرفت، پیشنهاد می‌کنیم در زمان خرید چیلر و راه اندازی پروژه با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید و با مشاوره رایگان آنها بهترین خرید را تجربه کنید. در پایان اگر درباره تفاوت چیلر جذبی و تراکمی سؤالی دارید که در این مطلب به آن پاسخ داده نشده است، در بخش دیدگاه‌ها بنویسید. کارشناسان ما در اولین فرصت پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.

پرسش‌های متداول

چیلر تراکمی برای سیستم تهویه مجتمع‌ها و برج‌های مسکونی مناسب‌تر است.

چیلرهای تراکمی به ‌دلیل راندمان بالاتر و مصرف انرژی کمتر، هزینه تعمیر و نگهداری کمتری هم دارند.

شهر و موقعیت جغرافیایی، متراژ و تعداد طبقات ساختمان، نوع کاربری ساختمان (اداری، مسکونی و…) و میزان مصرف انرژی ساختمان و بودجه خریدار.

چیلرهای تراکمی مقدار کمی از رطوبت هوا را جذب می‌کنند و تهویه مطبوع بهتری دارند، در نتیجه برای هوای خشک مناسب‌تر هستند.

[امتیاز شما به این مقاله]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با واحد فنی
مشاوره خرید